Cudowny chleb z patelni w kilka minut: Łatwy w wykonaniu. Tak pyszny, że robię go trzy razy w tygodniu.

Jak przyrządzić domowy chleb bez użycia piekarnika? Na patelni, oczywiście!

Nie trzeba mieć w kuchni wysokiej klasy kuchenki, by przygotować wspaniały, chrupiący i mięciutki swojski chlebek. Wystarczą jedynie podstawowe produkty i najzwyklejsza patelnia. Zapewniamy, że po wypróbowaniu naszego przepisu nigdy już nie sięgniesz po pieczywo ze sklepu!

Do przygotowania domowego chleba na patelni potrzeba:

  • 500 gramów mąki;
  • 5 gramów drożdży suszonych (lub 15 gramów drożdży świeżych);
  • 330 mililitrów wody (jeśli wybrałeś drożdże świeże);
  • 10 gramów soli;
  • odrobina oleju do smażenia;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Na początek wsyp mąkę do miski razem z solą.

Jeśli używasz drożdży suchych, dodaj je od razu do mąki. Jeżeli korzystasz z drożdży świeżych, najpierw je rozkrusz i rozpuść w ciepłej, letniej wodzie i dopiero wówczas wlej do miski.

Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, a następnie przystąp do zagniatania ciasta rękoma. Formuj ciasto tak długo, aż stanie się gładkie i jednolite.

Na koniec podziel całość na dwie równe części i odstaw je w osobnych miskach w ciepłe miejsce na pół godziny, żeby ładnie wyrosło.

Patelnię wysmaruj delikatnie olejem. Pierwszą połowę ciasta wyłóż bezpośrednio na patelnię i smaż pod przykryciem przez około 12-15 minut na średnim ogniu palnika.

Po tym czasie przewróć chlebek na drugą stronę.

Kontynuuj smażenie dalej pod przykryciem. Identycznie postępuj z pozostałą częścią ciasta.

Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!