Własny chleb jak z piekarni. Chleb wychodzi przepysznie. Ten przepis jest wyjątkowo prosty i szybki.

Wydaje się, że upieczenie chleba to skomplikowana sprawa, ale to nie prawda.

Z tym przepisem zrobisz zdrowy, domowy chleb bez spulchniaczy i ulepszaczy ledwo w godzinę, a to i tak głównie czas wypieku. Na samo złączenie składników przeznaczysz nie więcej niż 5 minut.

Tak, dobrze czytasz, żadnego mozolnego zagniatania ciasta. Poświęcasz chwilę i możesz rozkoszować się domowym aromatycznym chlebem.

Co będziemy potrzebować:

(Z podanej ilości składników uzyskamy 3 bochenki chleba).

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 50 g drożdży
  • 900 ml letniej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1,5 łyżki pestek dyni

Wykonanie:

Do dużej miski wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy miskę z zawartością na 15 minut w ciepłe miejsce.

Przygotowujemy formy do pieczenia chleba – mogą być keksówki, które smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Odstałe ciasto dzielimy na trzy części i przekładamy do przygotowanych form.

Chleby pieczemy w 200 stopniach przez około 45-50 minut. Trzeba obserwować, jak postępuje wypiek ze względu na różnice w piekarnikach. Po wyjęciu czekamy, aż chleb całkowicie wystygnie – możemy go w tym celu przełożyć na metalową kratkę.

I gotowe! Smaczny, zdrowy, domowy chleb może teraz codziennie gościć na twoim stole.

error: Treść zabezpieczona !!