Ten przepis jest wyjątkowo prosty i szybki: Własny chleb jak z piekarni. Chleb wychodzi przepysznie.
Wydaje się, że upieczenie chleba to skomplikowana sprawa, ale to nie prawda.
Z tym przepisem zrobisz zdrowy, domowy chleb bez spulchniaczy i ulepszaczy ledwo w godzinę, a to i tak głównie czas wypieku. Na samo złączenie składników przeznaczysz nie więcej niż 5 minut.

Tak, dobrze czytasz, żadnego mozolnego zagniatania ciasta. Poświęcasz chwilę i możesz rozkoszować się domowym aromatycznym chlebem.
Co będziemy potrzebować:
(Z podanej ilości składników uzyskamy 3 bochenki chleba).
- 1 kg mąki krupczatki
- 50 g drożdży
- 900 ml letniej wody
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 6 łyżek łuskanego słonecznika
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 3 łyżki sezamu
- 1,5 łyżki pestek dyni
Wykonanie:
Do dużej miski wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy miskę z zawartością na 15 minut w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy formy do pieczenia chleba – mogą być keksówki, które smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Odstałe ciasto dzielimy na trzy części i przekładamy do przygotowanych form.

Chleby pieczemy w 200 stopniach przez około 45-50 minut. Trzeba obserwować, jak postępuje wypiek ze względu na różnice w piekarnikach. Po wyjęciu czekamy, aż chleb całkowicie wystygnie – możemy go w tym celu przełożyć na metalową kratkę.