Mleko z cukrem wymieszaj wraz z drożdżami i dobrze wszystko wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj sól wraz z mąką i rękami mieszaj ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły. Dolej oleju, ciasto wyrób na gładką masę i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Obierz ziemniaki, pokrój na małe kawałki i gotuj, aż będą miękkie. Po ugotowaniu rozgnieć je, dolej mleka, startego sera, soli i wszystko dobrze wymieszaj. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, podziel na 3 części i rozwałkuj. Z ziemniaczanego nadzienia również utwórz 3 części tej samej wielkości. Będą one wykorzystane do nadzienia.
Zawiń nadzienie w ciasto i delkatnie dociśnij do naleśnika. To samo zrób z 2 pozostałymi naleśnikami, przykryj je folią spożywczą lub torebką mikrotenową i odstaw na bok do wyrośnięcia. Weź naleśnika, zrób w nim delikatnie dziurki palcami, posmaruj żółtkiem wymieszanym w olejem oraz posyp sezamem.
Tak przygotowane naleśniki piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut.