Niesamowity zamiennik dla chleba – czas pieczenia to 15 minut, a zapach roznosi się po całym domu

Fantastyczna przekąska lub danie obiadowe, kiedy w domu brakuje pieczywa. Zapewniam, że zakochasz się w naleśnikach chlebowych, które są nadziane ziemniakami oraz serem!

Składniki:

  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 480g mąki pszennej
  • 20ml oleju

Do nadzienia:

  • 1 litr wody
  • 5 ziemniaków
  • 200g tartego sera
  • 100 ml mleka
  • sól dla smaku

Do rozprowadzenia i posypania:

  • 1 łyżka oleju
  • ziarenka sezamu
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Mleko z cukrem wymieszaj wraz z drożdżami i dobrze wszystko wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj sól wraz z mąką i rękami mieszaj ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły. Dolej oleju, ciasto wyrób na gładką masę i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Obierz ziemniaki, pokrój na małe kawałki i gotuj, aż będą miękkie. Po ugotowaniu rozgnieć je, dolej mleka, startego sera, soli i wszystko dobrze wymieszaj. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, podziel na 3 części i rozwałkuj. Z ziemniaczanego nadzienia również utwórz 3 części tej samej wielkości. Będą one wykorzystane do nadzienia.

Zawiń nadzienie w ciasto i delkatnie dociśnij do naleśnika. To samo zrób z 2 pozostałymi naleśnikami, przykryj je folią spożywczą lub torebką mikrotenową i odstaw na bok do wyrośnięcia. Weź naleśnika, zrób w nim delikatnie dziurki palcami, posmaruj żółtkiem wymieszanym w olejem oraz posyp sezamem.

Tak przygotowane naleśniki piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!