Malinowa chmurka – pyszne i efektowne ciasto – aż ślinka leci na sam widok. Mój nr 1 wśrod ciast.

Malinowa chmurka to zarówno pyszne jak i efektownie wyglądające ciasto, które w swoim wyglądzie przypomina obłoczek.

Swój wygląd zawdzięcza kruchemu spodowi, warstwie galaretki z malinami, kremowemu serkowi mascarpone oraz kruchej bezie na samym wierzchu.

Pomimo tego, że ciasto wydaje się być ciężkie, jest niezwykle lekkie i mało słodkie dzięki kwaskowatości warstwy z owocami. Po takim wstępie ślinka leci sama.

Ponieważ w przepisie jest ciasto kruche oraz beza, warto je przygotować kilka godzin wcześniej, tak aby mieć wszystko gotowe w trakcie łączenia poszczególny warstw ze sobą.

Na ciasto kruche będą nam potrzebne:

  • żółtka – sztuki,
  • cukier – 45 g,
  • proszek do pieczenia – ¾ łyżeczki,
  • mąka pszenna – 180 g,
  • zimne masło – 120 g
  • blacha o wymiarach 30×25.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy z nich kruche ciasto, następnie owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 60 minut. Po upływie tego czasu ciasto wykładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

Możemy rozwałkować ciasto albo rozciągać je dłońmi na blaszce tak aby było w miarę równe, jeśli ciasto je przygotowane trafia na kolejne 30 min do lodówki, schłodzone ciasto nakłuwam widelcem i wkładamy do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie malinowej warstwy, do której będą nam potrzebne:

  • galaretki o smaku malinowym – 3 sztuki,
  • woda – 3,5 szklanki,
  • maliny – 600g, mogą być świeże albo mrożone. Jeśli wybierzemy mrożone, należy je wcześniej rozmrozić, tak alby puściły nadmiar wody.

Do wrzącej wody dodajemy galaretki i je studzimy, następnie dodajemy maliny, wszystko razem mieszamy, wstawiamy do lodówki i czekamy do momentu aż masa zacznie tężeć. Taką tężejącą masę wylewamy na kruchy spód i wkładamy do lodówki, tak aby galaretka z owocami całkowicie stężała.

Kolejną warstwą jest krem, który przygotujemy z następujących składników:

  • schłodzona śmietana 36% – 600 g,
  • serek mascarpone – 250 g,
  • cukier puder – 3 łyżki.

Schłodzoną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i zaczynamy ubijać mikserem, dodając po trochu serka mascarpone, na samym końcu dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wykładamy na warstwę z malin.

Ostatnim krokiem jest umieszczenie warstwy bezowej na kremie. Do przygotowania bezy są potrzebne:

  • białka – sztuki,
  • cukier – 150 g,
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki,
  • garść płatków migdałów.

Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, nadal ubijając, na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną bezę wykładamy równomiernie na blachę do pieczenia, następnie posypujemy ją płatkami migdałów i wkładamy do pieczenia.

Bezę pieczemy przez 60 minut w temperaturze 140 stopni. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę jeszcze na 15 minut.

Po wystudzeniu bezy wykładamy ją na krem mascarpone i wstawiamy całość do lodówki, tak aby placek odpoczął i stężał. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!