Tutaj efekty pojawią się tylko, jeśli grykę połączymy z kefirem i będziemy spożywać ją codziennie. Mielimy grykę w młynku do kawy, co da nam mąkę gryczaną. Następnie zalewamy ją ostrożnie kefirem w ilości 200ml.
Mieszankę odstawiamy na noc, a rano wypijamy na śniadanie. Całość zajmuje bardzo niewiele czasu a efekty mogą być naprawdę odczuwalne po około dwóch tygodniach, więc warto poświęcić te kilka minut na zadbanie o nasze zdrowie.
Myjemy 800g pietruszki pod bieżącą wodą a następnie ją siekamy. Mleko ostrożnie gotujemy w garnuszku. Najlepiej jest pietruszkę wrzucić do miseczki, a potem zalać mlekiem tak, żeby przykryło całość.
W tej kolejności będzie łatwiej to ocenić, niż robić to na odwrót. Całość potem znów przelewamy do garnuszka (możemy użyć tego samego) i podgrzewamy, ale nie gotujemy! Jedna taka porcja starcza na cały dzień. Należy pić co godzinę dwie łyżki takiej mikstury.
Liść laurowy znajduje się w każdej polskiej kuchni. Wystarczy więc wziąć 10 sztuk a następnie zalać je w termosie 0.3l wrzącej wody. Odstawiamy taki napar na jeden dzień, aby wszystko się porządnie zmieszało. Należy spożywać 50g mieszaniny na 30 minut przed każdym posiłkiem.