Chrupiące roladki z jabłkami. Przekonaj się, jakie są smaczne. Przepis.
Chrupiące roladki jabłkowe – sposób przygotowania
Z kruchego ciasta można zrobić pyszne bułeczki nadziewane jabłkami. Świetnie komponują się z kawą lub herbatą.

Ciasto
- zwykła mąka – 600 gr
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- masło – 200 gr
- cukier puder – 120 gr
- wanilina – 5 gr
- jajko – 1 szt
- śmietana lub kefir – 200 ml
Nadzienie
- duże jabłka – 2 szt
- cukier – 100 gr
- mielony cynamon – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umieść je na patelni i włącz ogień. Gdy zaczną puszczać wodę dodać cukier i mielony cynamon i chwilę smażyć, cały czas mieszając.

Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać masło (można je również zetrzeć) i dobrze rozetrzeć palcami z mąką. Na koniec dodać cukier puder, wanilinę, jajka i śmietanę. Zrób ciasto, które pracujesz ręcznie, aby było gładkie.

Umieść ciasto na wałku i podziel na około 18 małych bochenków. Każdą rozwałkować na kwadratowy placek. Połóż kilka jabłek na jednej połowie i złóż. Wytnij drugą połowę (zobacz wideo), a następnie zwiń cały pasztecik w rulon.
