Z kruchego ciasta można zrobić pyszne bułeczki nadziewane jabłkami. Świetnie komponują się z kawą lub herbatą.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umieść je na patelni i włącz ogień. Gdy zaczną puszczać wodę dodać cukier i mielony cynamon i chwilę smażyć, cały czas mieszając.
Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać masło (można je również zetrzeć) i dobrze rozetrzeć palcami z mąką. Na koniec dodać cukier puder, wanilinę, jajka i śmietanę. Zrób ciasto, które pracujesz ręcznie, aby było gładkie.
Umieść ciasto na wałku i podziel na około 18 małych bochenków. Każdą rozwałkować na kwadratowy placek. Połóż kilka jabłek na jednej połowie i złóż. Wytnij drugą połowę (zobacz wideo), a następnie zwiń cały pasztecik w rulon.