Chrupiące roladki z jabłkami. Przekonaj się, jakie są smaczne. Przepis.

Chrupiące roladki jabłkowe – sposób przygotowania

Z kruchego ciasta można zrobić pyszne bułeczki nadziewane jabłkami. Świetnie komponują się z kawą lub herbatą.

Ciasto

  • zwykła mąka – 600 gr
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • masło – 200 gr
  • cukier puder – 120 gr
  • wanilina – 5 gr
  • jajko – 1 szt
  • śmietana lub kefir – 200 ml

Nadzienie

  • duże jabłka – 2 szt
  • cukier – 100 gr
  • mielony cynamon – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umieść je na patelni i włącz ogień. Gdy zaczną puszczać wodę dodać cukier i mielony cynamon i chwilę smażyć, cały czas mieszając.

Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać masło (można je również zetrzeć) i dobrze rozetrzeć palcami z mąką. Na koniec dodać cukier puder, wanilinę, jajka i śmietanę. Zrób ciasto, które pracujesz ręcznie, aby było gładkie.

Umieść ciasto na wałku i podziel na około 18 małych bochenków. Każdą rozwałkować na kwadratowy placek. Połóż kilka jabłek na jednej połowie i złóż. Wytnij drugą połowę (zobacz wideo), a następnie zwiń cały pasztecik w rulon.

Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20 minut. Następnie posyp je cukrem pudrem i podawaj.

error: Treść zabezpieczona !!