5 złotych zasad dla chrupiących pieczonych ziemniaków: Poradził mi to przyjaciel szefa kuchni i od tego czasu robię je tylko w ten sposób

Szukasz przepisu na chrupiące, pieczone ziemniaki, które będą idealnym dodatkiem do Twojego mięsa? Wypróbuj tę recepturę, a już nigdy nie przyrządzisz pieczonych ziemniaków w inny sposób!

Zasada nr. 1 – dobrze nagrzany piekarnik

Aby uzyskać doskonałe pieczone ziemniaki, temperatura piekarnika powinna wynosić 218 ° C . To optymalna temperatura, aby uzyskać idealnie chrupiącą powierzchnię.

Zasada nr. 2 – wstępnie ugotuj ziemniaki

Ten krok może wydawać się niepotrzebny, ale jest bardzo ważny. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki według własnego uznania (mogą to być krążki itd.) i od momentu zagotowania gotuj przez 5 minut. 

Zasada nr. 3 – podgrzej blachę

W między czasie gdy ziemniaki się gotują, wlej trochę oleju na blachę do pieczenia i włóż ją do nagrzanego piekarnika na 10 minut, aby się rozgrzała.

Dzięki temu ziemniaki nie wchłoną zimnego tłuszczu i będą mniej tłuste.

Zasada nr. 4 – potrząśnij ziemniakami

Po 5 minutach gotowania odlej wodę i włóż ziemniaki z powrotem do garnka.

Pozostaw przez 2 minuty, a następnie przykryj pokrywką i energicznie wstrząśnij.

Dzięki temu ziemniaki będą chrupiące na zewnątrz.

Zasada nr. 5 – pieczenie

Włóż blachę do piekarnika z ziemniakami i piecz je przez 45-50 minut, w zależności od wielkości ziemniaków.

Przed pieczeniem możesz je posypać np. rozmarynem i po upieczeniu posolić do smaku.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!