Wyglądają i pachną, jakby pochodziły z piekarni. Niesamowite ciasteczka budyniowe.

Ciasteczka Linza z budyniem waniliowym są przepyszne! Te ciasteczka są piękne i pyszne. Kiedy się pieką, cały dom pachnie wanilią.

Potrzebne będą:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 250g masła
  • 3 budynie waniliowe
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki rumu

Nadzienie:

  • dżem
  • marmolada
  • nutella

Sposób przygotowania:

W misce połącz mąkę, miękkie masło i proszek budyniowy. Wmieszaj żółtka, rum. Wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.

Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm, a następnie wytnij z niego dowolne kształty, np. serduszka, kółka lub kwiatki. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 8 – 10 minut.

Pozostaw ciastka do ostygnięcia, a następnie posmaruj je grubą warstwą dżemu, nutelli lub masła. Na wierzchu połóż kolejny herbatnik. Przechowuj je na płasko do następnego dnia. Następnie włóż je do pojemnika i przechowuj w chłodnym miejscu. Ciastka potrzebują 2-3 dni, aby stać się miękkie.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!