Niekiedy jednak nasi bliscy potrafią zjeść je w ciągu kilku minut, nawet wówczas, gdy użyty przepis nie jest specjalnie skomplikowany. Ciastka takie można łatwo upiec w środku tygodnia, nawet po późnym powrocie z pracy.
Nasz przepis został przetestowany przez wiele pokoleń gospodyń domowych. Do wykonania dużej porcji ciastek wystarczy 1 jabłko oraz szklanka mąki i odrobina masła. Pełna lista składników, potrzebnych do uzyskania optymalnego efektu, prezentuje się następująco:
W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Obierz jabłka, odkrawając ich środek. Miąższ pokrój w plasterki i wyłóż na patelnię. Posyp je cukrem i cynamonem. Smaż, aż do karmelizacji, w 1 łyżce masła.
Jajko wymieszaj ze szczyptą soli oraz cukru waniliowego. Dodaj też pozostały cukier. Do tak powstałej masy wlej mleko i roztopione masło (ok. 50 g). Dodaj proszek do pieczenia, dosyp stopniowo mąki. Ciasto zagnieć, aż masa stanie się jednorodna.
Na powierzchni, posypanej mąką, rozwałkuj ciasto, tworząc cienką warstwę. Wytnij z niej kółka, nałóż do nich nadzienie i złóż kółka, tak jak książkę. Do pieczenia użyj blachy, wyłożonej pergaminem. Piecz ciastka w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni, przez 15 do 20 minut. Po ostudzeniu wystarczy posypać je cukrem pudrem.