Idealny przepis na szybką, łatwą i smaczną przekąskę. Ten prosty deser zasmakuje każdemu łasuchowi, dlatego naprawdę warto go spróbować.

Czasem wystarczy przygotować całą blachę ciastek francuskich, by cieszyć się ich smakiem przez cały tydzień.

Niekiedy jednak nasi bliscy potrafią zjeść je w ciągu kilku minut, nawet wówczas, gdy użyty przepis nie jest specjalnie skomplikowany. Ciastka takie można łatwo upiec w środku tygodnia, nawet po późnym powrocie z pracy.

Kurze łapki – jak zrobić te proste i smaczne ciasteczka?

Nasz przepis został przetestowany przez wiele pokoleń gospodyń domowych. Do wykonania dużej porcji ciastek wystarczy 1 jabłko oraz szklanka mąki i odrobina masła. Pełna lista składników, potrzebnych do uzyskania optymalnego efektu, prezentuje się następująco:

  • 1 jabłko,
  • 4 łyżki cukru,
  • 70 g masła,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 8 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mleka,
  • 4 g proszku do pieczenia,
  • 250 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Obierz jabłka, odkrawając ich środek. Miąższ pokrój w plasterki i wyłóż na patelnię. Posyp je cukrem i cynamonem. Smaż, aż do karmelizacji, w 1 łyżce masła.

Jajko wymieszaj ze szczyptą soli oraz cukru waniliowego. Dodaj też pozostały cukier. Do tak powstałej masy wlej mleko i roztopione masło (ok. 50 g). Dodaj proszek do pieczenia, dosyp stopniowo mąki. Ciasto zagnieć, aż masa stanie się jednorodna.

Na powierzchni, posypanej mąką, rozwałkuj ciasto, tworząc cienką warstwę. Wytnij z niej kółka, nałóż do nich nadzienie i złóż kółka, tak jak książkę. Do pieczenia użyj blachy, wyłożonej pergaminem. Piecz ciastka w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni, przez 15 do 20 minut. Po ostudzeniu wystarczy posypać je cukrem pudrem.

Ciastka te stygną bardzo szybko, wiec można je podawać praktycznie natychmiast po upieczeniu, wraz z ulubionymi napojami: herbata, kawą lub słodkim kakao. Jeżeli przepis przypadł Ci do gustu – podziel się nim ze znajomymi.

error: Treść zabezpieczona !!