Przepis dla każdego – kup zwykłe francuskie ciasto i przygotuj smaczny deser. Czas – 15 minut.

Ciasto zastępujące klasyczny  wietrznik. Fantastyczny i łatwy do przygotowania deser z ciasta francuskiego. Wypróbuj koniecznie!

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (można kupić schłodzone)
  • 300 ml śmietanki do ubicia
  •  300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego, najlepiej bez gotowania
  • opcjonalnie: masło, cukier, pokrojone w kostkę jabłka, cynamon

Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty

Posmarować mlekiem

Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) Piec 15 – 20 minut

Ubić budyń z zimnym mlekiem ( jeśli jest to klasyczny budyń – po ubiciu należy przykryć folią i zaczekać, aż wystygnie)

Połączyć budyń z ubitą śmietaną W upieczonym cieście wykroić środek

Za pomocą woreczka cukierniczego nałożyć krem Przykryć drugim kwadratem ciasta i mamy  gotowy  deser

Można dodać pokrojone, najlepiej karmelizowane jabłko.

W tym celu należy rozpuścić na patelni masło, dodać pokrojone w kostkę jabłka, cynamon, cukier i wymieszać.

Na ciasto najpierw nakładamy jabłka, potem ubitą śmietanę i przykrywamy drugim kwadratem ciasta.

Nasz deser gotowy jest już gotowy do podania. Na pewno będzie wszystkim.smakował. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!