Tureckie ciasteczka to hit w mojej kuchni. Odkąd spróbowałam robię je co tydzień. Poznaj przepis.

Słodycze to słabość wielu osób. Jednak warto nie sięgać tylko po to co można znaleźć na sklepowych półkach, ale też spróbować swoich sił w kuchni.

Słodycze nie są wcale ciężkie w przyrządzeniu, zwłaszcza jeśli mowa o ciastkach. Są one smaczne, a ciastka z Turcji podbiją podniebienie każdej smakosza, Młodsi i starsi będą zachwyceni smakiem tych ciastek. Pozostaje więc tylko pytanie jak je przytować.

Jak przygotować ciastka z Turcji?

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 4 średnie jajka
  • 80g masła
  • 200g cukru
  • 450ml wody
  • ok. 3 łyżeczek soku ze świeżej cytryny
  • 300ml oleju słonecznikowego

Wykonanie:

Weź rondelek. Wlej do niego wodę, a także masło i zagotuj. Kolejno dodaj mąkę, ale najpierw ją przesiej przez sitko. Nie zapomnij stale mieszać tak, by ciasto było jednolite, bez grudek. Następnie masę trzeba zdjąć z ognia i dodać jajka. Pamiętaj, że jajka mają rozpuścić się cieście.

Powstała masę przelej do rękawa cukierniczego. W innym naczyniu przygotuj olej i podgrzej go. Kiedy już będzie podgrzany, z rękawa wyciśnij krótkie odcinki ciasta, które po usmażeniu się będą ciastkami.

Ciastka nie mogą się dotykać, ponieważ się skleją.  Ciastka muszą pozostać w oleju tak długo, by zyskały złoty kolor. Po usmażeniu połóż ciastka na ręczniku papierowym, który wchłonie cały nadmiar tłuszczu.

Po usmażeniu ciastek nie koniec przygody. Teraz czas na lukier. Zagotuj sok z cytryny z cukrem i pozostaw na ogniu na około 15 minut. Usmażone ciastka włóż do cytrynowego syropu na okres około 10 minut, a następnie wyjmij.

Ciastka z Turcji po wyjęciu z syropu są gotowe.  Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!