Włoskie Ciasto „12 łyżek” – tak pysznego miękkiego ciasta to już dawno nie jadłam. Rozpływa się w ustach

Dzisiejsza propozycja będzie idealna dla łasuchów i miłośników słodkości. Pokażę wam, jak zrobić szybkie i bardzo smaczne ciasto, które będzie dobrze pasować do porannej kawy.

Jest to bardzo łatwy przepis, który nie będzie stanowić problemu nawet dla tych osób, które nie mają do czynienia z pieczeniem na co dzień. Ciekawa nazwa „12 łyżek” odzwierciedla sposób przygotowania. Jeśli jesteś ciekawy, co oznacza, to koniecznie sprawdź tę recepturę.

Potrzebne składniki:

  • trzy jaja kurze
  • 12 łyżek cukru białego
  • 12 łyżek oleju roślinnego (polecam słonecznikowy)
  • 12 łyżek mleka
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 8 g proszku do pieczenia
  • pół cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder

Teraz, gdy już wiesz, skąd wzięła się nazwa ciasta, sprawdź, czy taki sposób przygotowania jest w ogóle możliwy.

Przygotowanie:

Do miski wbij wszystkie jajka i zacznij je ubijać do uzyskania piany. W międzyczasie dodaj też trochę soli oraz cukru. Do ubitych jaj wlej mleko i olej roślinny, a także sok z połówki cytryny. Po wymieszaniu dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dokładnie połącz składniki.

Przygotuj sobie blachę do pieczenia i wyłóż ją pergaminem. Następnie wlej do niej ciasto. Nastaw piekarnik na pół godziny i piecz przygotowane ciasto w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu możesz udekorować ciasto. Ja zawsze używam cukru pudru, ale ty możesz dodać także ulubione owoce. To z pewnością wzmocni smak i sprawi, że będziesz chciała eksperymentować z różnymi dodatkami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!