Ciasto Adam i Ewa, które przekona wszystkich: Najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek jadłem.

Uwielbiałam to ciasto od dziecka, kiedy mama regularnie je dla nas przygotowywała. Jest tak miękki i puszysty, że rozpływa się na języku.

Składniki:

  • 180 g masła
  • szczypta soli
  • 220 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 180 g kwaśnej śmietany
  • 280-300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 l wody

Przygotowanie:

Dodaj masło do miski. Posypać solą i cukrem.

Ubij mikserem. Dodawać po jednym jajku i ubijać.

Dodaj śmietanę i dobrze ubij. Mąkę przesiać do masy przez sito.

Następnie dodać proszek do pieczenia i wanilinę. Ubij mikserem. Dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodać kakao i wodę. Mieszamy mikserem.

Formę do pieczenia smarujemy masłem. Do miski dodaj po łyżce śmietankę białą i kakaową

Za pomocą szpikulca tworzymy wzory na drodze. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Możemy podawać.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!