Szybkie ciasto do pizzy bez drożdży – piecze się go znacznie szybciej niż drożdżowe. Raz dwa i gotowe… pizza pyszna.
Jeśli tak jak ja nie lubisz zawracać sobie głowy ciastem drożdżowym, ale chcesz zjeść pyszną pizzę domowej roboty, koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Ciasto „Szybkie” przygotowuje się bez drożdży. Ponoć według tego przepisu Włosi robią pizzę!
Główną zaletą tego ciasta jest to, że piecze się go znacznie szybciej niż drożdżowe, co oznacza, że przygotowanie pizzy zajmie Ci znacznie mniej czasu niż zwykle.

Szybkie ciasto do pizzy bez drożdży
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na szybkie ciasto na pizzę bez drożdży, na oleju roślinnym. Jest ono cienkie i chrupiące!
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 ml wody
PRZYGOTOWANIE
Przesiej mąkę. W wygodnym pojemniku wymieszaj przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj.
Wsyp suche składniki do głębokiej miski, w której zamierzasz zagnieść ciasto. Po środku mieszanki zrób małe zagłębienie, wlej do niego wodę i olej słonecznikowy (możesz go zastąpić oliwą).

Zagnieć ciasto, najpierw łyżką, a następnie rękami. Zagniataj, aż powstanie jednolita, jednorodna bryła. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Odstaw ciasto na pół godziny i upiecz z niego pyszną i pachnącą pizzę z ulubionymi dodatkami.
Z tych składników możesz rozwałkować ciasto o grubości 2-3 mm na 1 blasze do pieczenia. Pizza z tego przepisu powinna być pieczona w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto nadaje się również do gotowania pizzy na patelni.