Główną zaletą tego ciasta jest to, że piecze się go znacznie szybciej niż drożdżowe, co oznacza, że przygotowanie pizzy zajmie Ci znacznie mniej czasu niż zwykle.
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na szybkie ciasto na pizzę bez drożdży, na oleju roślinnym. Jest ono cienkie i chrupiące!
Przesiej mąkę. W wygodnym pojemniku wymieszaj przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj.
Wsyp suche składniki do głębokiej miski, w której zamierzasz zagnieść ciasto. Po środku mieszanki zrób małe zagłębienie, wlej do niego wodę i olej słonecznikowy (możesz go zastąpić oliwą).
Zagnieć ciasto, najpierw łyżką, a następnie rękami. Zagniataj, aż powstanie jednolita, jednorodna bryła. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Odstaw ciasto na pół godziny i upiecz z niego pyszną i pachnącą pizzę z ulubionymi dodatkami.
Z tych składników możesz rozwałkować ciasto o grubości 2-3 mm na 1 blasze do pieczenia. Pizza z tego przepisu powinna być pieczona w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto nadaje się również do gotowania pizzy na patelni.