2 jabłka, 3 jajka, mąka… pyszne ciasto z budyniem i jabłkami gotowe – koniecznie zapisz ten przepis
To ciasto budyniowe z jabłkami, na pewno, przygotujesz jeszcze wiele razy.
Pyszny, kremowy deser, idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska, szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem jabłek. Koniecznie wypróbuj, pokochasz to ciasto od razu!

Składniki na krem:
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 100 ml mleka o temperaturze pokojowej
- 2 małe jabłka
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- forma 18 x 24 cm
Aby przygotować krem, połącz jajko z cukrem, mlekiem oraz skrobią i ugotuj gęsty budyń. Gdy masa przestygnie, przykryj ją folią i odstaw.

W tym czasie jajka ubij z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Przesiej mąkę i dodaj ją do jajek razem z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie wymieszaj.

Następnie obierz jabłka, pozbądź się pestek i pokrój je w plasterki. Do formy o wymiarach 18 x 24 cm wlej ciasto i z przygotowanego wcześniej kremu utwórz na wierzchu wzory w kratkę przy pomocy szprycy cukierniczej.

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30 minut.