2 jabłka, 3 jajka, mąka… pyszne ciasto z budyniem i jabłkami gotowe – koniecznie zapisz ten przepis

To ciasto budyniowe z jabłkami, na pewno, przygotujesz jeszcze wiele razy.

Pyszny, kremowy deser, idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska, szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem jabłek. Koniecznie wypróbuj, pokochasz to ciasto od razu!

Składniki na krem:

  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 2 małe jabłka
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • forma 18 x 24 cm

Aby przygotować krem, połącz jajko z cukrem, mlekiem oraz skrobią i ugotuj gęsty budyń. Gdy masa przestygnie, przykryj ją folią i odstaw.

W tym czasie jajka ubij z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Przesiej mąkę i dodaj ją do jajek razem z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie wymieszaj.

Następnie obierz jabłka, pozbądź się pestek i pokrój je w plasterki. Do formy o wymiarach 18 x 24 cm wlej ciasto i z przygotowanego wcześniej kremu utwórz na wierzchu wzory w kratkę przy pomocy szprycy cukierniczej.

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!