Pyszny, kremowy deser, idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska, szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem jabłek. Koniecznie wypróbuj, pokochasz to ciasto od razu!
Aby przygotować krem, połącz jajko z cukrem, mlekiem oraz skrobią i ugotuj gęsty budyń. Gdy masa przestygnie, przykryj ją folią i odstaw.
W tym czasie jajka ubij z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Przesiej mąkę i dodaj ją do jajek razem z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie wymieszaj.
Następnie obierz jabłka, pozbądź się pestek i pokrój je w plasterki. Do formy o wymiarach 18 x 24 cm wlej ciasto i z przygotowanego wcześniej kremu utwórz na wierzchu wzory w kratkę przy pomocy szprycy cukierniczej.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30 minut.