Ciasto od Babci – Smak nie do opisania. Ciasto, które uzależnia
Nie możesz się oprzeć czekoladzie w każdej postaci? Ten przepis jest wręcz dla Ciebie stworzony!
Nie kupuj gotowych ciast czy praliny, wykorzystaj kilka minut w ciągu dnia na przygotowanie domowego wypieku. Satysfakcja gwarantowana!
Do przygotowania będziesz potrzebować:
- 100g rodzynek;
- 6 łyżek mleka;
- 6 jajek;
- 6 łyżek oleju;
- 8 łyżek mąki;
- 3 łyżki cukru pudru;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki potrzebne na masę:
- 300g mascarpone;
- 100g masła;
- skórka z jednej cytryny;
- 100ml bitej śmietany lub ubitej śmietanki 30%;
- 3 łyżki cukru pudru.
Składniki na polewę:
- 100g czekolady;
- 3 łyżki mleka.
Zaczniemy od ubicia jajek z cukrem. Do masy dodajemy mleko i olej, i na koniec rodzynki i mąkę.
Posyp blachę mąką u przelej na nią przygotowane wcześniej ciasto. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni i wstaw ciasto. Piecz około pół godziny.

Po upływie 30 minut wystaw ciasto i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie możesz przygotować masę.
Rozgnieć mascarpone z cukrem i śmietanką. Dodaj masło w pokojowej temperaturze i startą wcześniej skórkę z cytryny.
Jeśli lubisz migdałowy bądź waniliowy aromat, możesz dodać kilka kropli do kremu. Rozprowadź krem na cieście. Na końcu rozpuść czekoladę, dodaj do niej mleko i wymieszaj.