Przepis na pyszne ciasto czosnkowe. Kiedy wyciągam je z piekarnika, cała rodzina zbiera się w kuchni. Wychodzi przepysznie.

Większość z nas raczej łatwo jest w stanie skojarzyć sobie zapach czosnku.

Pomyślcie, co to się dzieje, kiedy w piekarniku piecze się ciasto czosnkowe. To dopiero jest zapach! A najważniejsze jest to, że przepis na to ciasto nie jest wcale taki ciężki, więc i Wy możecie spróbować swoich sił w kuchni.

Jest to klasyczne połączenie sera, czosnku, ciasta i przypraw. Nie jest to typowe „ciasto” pokroju ciasta marchewkowego czy ciasta ze szpinaku, ale może być dobrym rozwiązaniem jako jedzenie na kolację lub dodatek do obiadu.

Jak to zrobić?

Potrzebujemy 300 ml ciepłego mleka, które należy wlać do miski. Do mleka należy dodać 11 g suchych drożdży oraz łyżeczkę cukru.

Następnie całość należy wymieszać, przykryć folią i zostawić z boku na jakieś 10 minut, by aktywowały się drożdże. Po tym czasie rozpakowujemy mieszankę z folii, mieszamy jeszcze raz oraz dodajemy do niej niecałe 500 g mąki (niecałe, gdyż będzie nam ona jeszcze potrzebna do obsypania stolnicy).

Przy dodatku mąki powinno zacząć tworzyć nam się ciasto, które następnie przenosimy do miski, dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek i ugniatamy masę. Ponownie powraca folia spożywcza, którą zakrywamy ciasto i na tym etapie dajemy mu przerwę na około godzinę.

W momencie, kiedy ciasto „odpoczywa”, my możemy zmielić pęczek kopru w blenderze i dodać do niego 200 g masła. Następnie papkę mieszamy i odstawiamy do czasu, aż nie minie okres rozwoju naszego wcześniej ugniecionego ciasta.

Po godzinie wyjmij ciasto, rozwałkuj je na cienką warstwę i posmaruj stworzonym nadzieniem koperkowym. Zwiń ciasto na rolkę, przetnij wzdłuż na dwie części i z tego zrób „warkocz”.

Tak ułożone ciasto należy ulokować na blasze do pieczenia. Nie należy jeszcze wstawiać naszego tworu do piekarnika, gdyż potrzebuje ono jeszcze posypki na wierzchu z 200 g sera i półgodzinnego postoju pod ręcznikiem.

Dopiero po tej ostatniej przerwie gotowy warkocz czosnkowy należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto powinno piec się przez około 30-35 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!