Ciasto drożdżowe z jagodami. Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś. Przepis.
Składniki
- 250 g mąki pszennej (ja użyłam drobno zmielonej mąki pełnoziarnistej)
- 1,5 dl mleka
- 20 g drożdży
- 75 g masła
- 1 jajko
- 25 g cukru pudru (u mnie 2 łyżki słodzika Clara)
- szczypta soli
- bułka tarta do posypania
- 500 g jagód (porcja wystarczyła na średnicę mojego talerza – 30 cm, dałam tylko ok. 370 g)
- olej do usuwania pleśni
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru (użyłam fruktozy dla diabetyków)

Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać trochę cukru i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie w odpowiednim naczyniu wymieszać przesianą mąkę, roztopione masło, jajka, cukier i szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie wyciągamy na oprószoną mąką bułkę, lekko zagniatamy, rozwałkowujemy i kładziemy na wysmarowanym tłuszczem talerzu Crisp.

Brzegi ciasta lekko podnieś. Posypać bułką tartą, posypać borówkami i posypać bułką tartą. Piec przez 10 minut.
