Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem na ‘Ciasto Ekler’ – wręcz rozpływa się w ustach.

Martwisz się, że lada chwila wpadną znajomi, a Ty nie wiesz co im podać? Ktoś zadzwonił, że za chwilę będzie, a Ty nie spodziewałaś się gości przez najbliższy miesiąc?

Nie wiesz w co włożyć ręce, a mąż zaprosił teściową na herbatkę? A może po prostu nadmiar obowiązków nie pozwolił Ci przygotować trzydaniowego obiadu z deserem?

Spokojnie, to ciasto, które nie wymaga pieczenia uratuje Cię w każdej sytuacji. Składniki na pewno znajdziesz w kuchni lub znajdziesz w najbliższym sklepie, a na przygotowanie ciasta eklerka potrzebujesz jedynie piętnastu minut.

Składniki:

  • Kruche ciasteczka (herbatniki, biszkopty lub jakiekolwiek inne)
  • Mleko – 520 mililitrów
  • Cukier – 7 łyżek
  • Kakao – 2 łyżki
  • Masło – 50 gramów
  • Skrobia lub mąka ziemniaczana – 2,5 łyżki
  • Jedno żółtko
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka

Zaczynamy od przygotowania budyniu. Zagotuj 250 mililitrów mleka. Do pozostałego, zimnego mleka dodaj skrobię, żółtko, cukier i ekstrakt z wanilii.

Wszystko dokładnie wymieszaj i powoli przelej do gotującego się mleka, cały czas mieszając, w celu uniknięcia powstawania grudek. Gdy masa zgęstnieje odstaw ją, aby ostygła. W osobnym garnuszku roztop masło i dodaj do niego kakao, łyżkę mleka i cukier.

Dokładnie zamieszaj i odczekaj aż zgęstnieje. Przygotuj foremkę do ciasta i wyłóż ją papierem do pieczenia. Dno blachy wyłóż kruchymi ciasteczkami i zalej je kremem. Następnie ułóż kolejna warstwę ciasteczek i ponownie nałóż na nie krem. Zrób tyle pięter ciasta, na ile starczy Ci składników.

Wierzch ciasta polej wcześniej przygotowaną polewa z masła i kakao. Całość odstaw do lodówki na około 15 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!