Kremowe nadzienie twarogowe w cieście francuskim: Puszysty, elastyczny deser z delikatnym nadzieniem smakuje bosko i poradzi sobie z nim nawet początkujący.

Kremowe nadzienie twarogowe w cieście francuskim na pierwszy rzut oka wyglądają luksusowo, ale możemy je przygotować ze składników, które na co dzień mamy w domu. Pasuje nie tylko do popołudniowej kawy.

Ciasto francuskie

Z ciasta francuskiego można zrobić prosty strudel, ale można też przygotować luksusowy świąteczny deser. Ciasto francuskie do tych deserów bez problemu można kupić w sklepie spożywczym, ale możemy też przygotować domowe lub podrabiane ciasto francuskie, które smakuje niemalże jak prawdziwe.

Ciasto francuskie wypełnione jest różnymi nadzieniami słodkimi i słonymi. Skupimy się na tych słodkich. Można wykorzystać jabłka i inne owoce, dużą popularnością cieszą się różne warianty z budyniem. Bardzo chwalone są także połączenia z kremem, twarogiem i ewentualnie owocami.

Nadzienie twarogowo-kremowe

Nadzienie twarogowo-kremowe nadaje się nie tylko do ciasta francuskiego , ale także do różnego rodzaju ciast i bułek. Jest łatwe, elastyczne i smakuje wyśmienicie . Podstawą jest twarożek, najlepiej pokrojony w kostkę , bo nie zawiera tak dużej ilości płynu. Jeśli jednak mamy tylko wannę, pozwólmy jej spłynąć przez ściereczkę.

Ważny jest także dobry budyń waniliowy o mocnym waniliowym smaku . Alternatywnie możemy uzupełnić go odrobiną esencji waniliowej. Z proszku przygotowujemy klasyczny budyń. Ochłodzony budyń następnie ubija się i mieszankę można uzupełnić świeżym aromatem cytrynowym pochodzącym ze skórki cytrusowej owocu niepoddanego obróbce chemicznej.

Plasterki kremu twarogowego z ciasta francuskiego

  • Do przygotowania kawałków ciasta francuskiego potrzebne będzie: 200-250 g ciasta francuskiego i trochę mąki.
  • Na nadzienie: 250 ml mleka, 60 g cukru kryształu, 1 cukier waniliowy, 1 budyń waniliowy, 250 g miękkiego twarogu pokrojonego w kostkę i ewentualnie odrobinę skórki lub aromatu cytrynowego.
  • Na koniec: 50 g ulubionej marmolady lub dżemu, 100-150 g śmietanki do ubijania, owoce i melisa.

Przygotowanie

Najpierw przygotuj gęsty krem ​​​​z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu w proszku. Mieszaj od czasu do czasu i pozostaw do ostygnięcia. Następnie ubić budyń i dodać serek wiejski. Ciasto rozwałkować na prostokątny arkusz w zależności od wielkości formy na kanapkę. Pozwól, aby dłuższe boki miały około 6 cm krawędzi z każdej strony.

Rozgrzej piekarnik do 200°C . Do formy o wymiarach 30 x 12 cm włóż pasek papieru do pieczenia, wyłóż na niego ciasto i utwórz krawędzie po dłuższych bokach. Na cieście rozsmaruj nadzienie. Formę wstawić do piekarnika i piec około 40 minut . W ostatniej jednej trzeciej pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 180°C. Po upieczeniu deser pozostawić w formie do ostygnięcia.

Za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie wyjmij budyń z formy, posmaruj nadzieniem marmoladą. Do wysokiej miski wlać śmietanę i ubić ją na sztywną masę. Za pomocą rękawa cukierniczego z metalową końcówką udekoruj powierzchnię deseru z ciasta francuskiego. Na koniec dodać owoce i melisę. Pozostawić do ostygnięcia i pokroić w plasterki.

error: Treść zabezpieczona !!