Całkowicie rozpływa się w ustach: Ciasto jabłkowe bez pieczenia – Przepis.
Znakomity przepis na niewypiekane ciasto jabłkowe o fantastycznym smaku i szybkim przygotowaniu. Idealny jesienny deser.

Potrzebujemy:
- 300 g herbatników maślanych
Nadzienie jabłkowe:
- 600 g (oczyszczonych grubo startych) jabłek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki wody
- 1/4 cytryny soku z cytryny
Nadzienie budyniowe:
- 450-500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki gładkiej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 250 g miękkiego twarogu
Lukier:
- 100 g gorącej czekolady
- 100 g (33% i więcej) śmietanki do ubijania
Wykonanie:
Najpierw przygotujemy nadzienie jabłkowe – oczyszczone i grubo starte jabłka skrop sokiem z cytryny, aby zachować kolor.

Włóż jabłka do szerszego garnka, dodaj około 1/2 łyżki wody. Dusić na słabszym ogniu – po około 8-10 minutach dodać budyń wymieszany z wodą i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Nadzienie budyniowe: W kolejnym kroku przygotowałam budyń.

Podgrzałam 2/3 mleka z cukrem . W pozostałej jednej trzeciej mleka wymieszaj budyń, mąkę, żółtka i dodaj tę mieszankę do gotującego się mleka i ugotuj budyń, który częściowo ostygnie, od czasu do czasu mieszając. Gdy budyń ostygnie, ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ciepłego budyniu wmieszać twarożek i na koniec dodać ubite białka.

Rozłóż połowę ciastek na mniejszej blasze do pieczenia lub w odpowiednim pojemniku z bokami (ok. 25 x 30 cm). Wyłóż mieszankę jabłkową i wyrównaj. Na warstwę jabłka rozsmarować nadzienie budyniowe, wygładzić i wyłożyć drugą połowę ciastek. Na koniec polej czekoladową polewą (śmietankę podgrzej do wrzenia i dodaj połamaną czekoladę, Odstaw na chwilę i wymieszaj na gładki lukier)