Nadzienie jabłkowe:
Nadzienie budyniowe:
Lukier:
Najpierw przygotujemy nadzienie jabłkowe – oczyszczone i grubo starte jabłka skrop sokiem z cytryny, aby zachować kolor.
Włóż jabłka do szerszego garnka, dodaj około 1/2 łyżki wody. Dusić na słabszym ogniu – po około 8-10 minutach dodać budyń wymieszany z wodą i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Nadzienie budyniowe: W kolejnym kroku przygotowałam budyń.
Podgrzałam 2/3 mleka z cukrem . W pozostałej jednej trzeciej mleka wymieszaj budyń, mąkę, żółtka i dodaj tę mieszankę do gotującego się mleka i ugotuj budyń, który częściowo ostygnie, od czasu do czasu mieszając. Gdy budyń ostygnie, ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ciepłego budyniu wmieszać twarożek i na koniec dodać ubite białka.
Rozłóż połowę ciastek na mniejszej blasze do pieczenia lub w odpowiednim pojemniku z bokami (ok. 25 x 30 cm). Wyłóż mieszankę jabłkową i wyrównaj. Na warstwę jabłka rozsmarować nadzienie budyniowe, wygładzić i wyłożyć drugą połowę ciastek. Na koniec polej czekoladową polewą (śmietankę podgrzej do wrzenia i dodaj połamaną czekoladę, Odstaw na chwilę i wymieszaj na gładki lukier)