Całkowicie rozpływa się w ustach: Ciasto jabłkowe bez pieczenia – Przepis.

Znakomity przepis na niewypiekane ciasto ​​jabłkowe o fantastycznym smaku i szybkim przygotowaniu. Idealny jesienny deser.

Potrzebujemy:

  • 300 g herbatników maślanych

Nadzienie jabłkowe:

  • 600 g (oczyszczonych grubo startych) jabłek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • 1/4 cytryny soku z cytryny

Nadzienie budyniowe:

  • 450-500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki gładkiej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g miękkiego twarogu

Lukier:

  • 100 g gorącej czekolady
  • 100 g (33% i więcej) śmietanki do ubijania

Wykonanie:

Najpierw przygotujemy nadzienie jabłkowe – oczyszczone i grubo starte jabłka skrop sokiem z cytryny, aby zachować kolor.

Włóż jabłka do szerszego garnka, dodaj około 1/2 łyżki wody. Dusić na słabszym ogniu – po około 8-10 minutach dodać budyń wymieszany z wodą i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Nadzienie budyniowe: W kolejnym kroku przygotowałam budyń.

Podgrzałam 2/3 mleka z cukrem . W pozostałej jednej trzeciej mleka wymieszaj budyń, mąkę, żółtka i dodaj tę mieszankę do gotującego się mleka i ugotuj budyń, który częściowo ostygnie, od czasu do czasu mieszając. Gdy budyń ostygnie, ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ciepłego budyniu wmieszać twarożek i na koniec dodać ubite białka.

Rozłóż połowę ciastek na mniejszej blasze do pieczenia lub w odpowiednim pojemniku z bokami (ok. 25 x 30 cm). Wyłóż mieszankę jabłkową i wyrównaj. Na warstwę jabłka rozsmarować nadzienie budyniowe, wygładzić i wyłożyć drugą połowę ciastek. Na koniec polej czekoladową polewą  (śmietankę podgrzej do wrzenia i dodaj połamaną czekoladę, Odstaw na chwilę i wymieszaj na gładki lukier)

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!