Idealne ciasto z jabłkami z budyniem i bitą śmietaną: Jeszcze nigdy nie jadłeś lepszego!
Chcę się z Wami podzielić tym fantastycznym przepisem na delikatne i fantastycznie smaczne ciasto z jabłkami, które uwielbiają moje dzieci. Dużym jego plusem jest prostota wykonania, nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w deserowym świecie z łatwością z nim sobie poradzi!
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 5 jajek
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody
- Nadzienie jabłkowe:
- 1 kg oczyszczonych jabłek
- 2 opakowania cukru waniliowego
Nadzienie budyniowe:
- 700 ml mleka
- 2 opakowania śmietankowego budyniu
- 100 g cukru pudru
- 40 g cukru pudru
- 200 g masła
- 300 ml bitej śmietany
Przygotowanie:
Jabłka zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem waniliowym.
Blachę wyłóż folią i rozprowadź na niej jabłka. Wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj wodę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do żółtek. Na koniec lekko wymieszaj z ubitymi białkami.
Równomiernie wylej ciasto na jabłka i włóż blachę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piecz około 20 min, indywidualnie w zależności od urządzenia. Ugotuj budynie według instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj masło z cukrem pudrem i dodaj do wystudzonego budyniu. Dokładnie wymieszaj.
Odwróć upieczony i ostudzony placek i usuń folię. Ostrożnie rozprowadź nadzienie budyniowe na jabłkach. Ubij śmietanę i nałóż na warstwę budyniu. Wstaw do lodówki do momentu scalenia mas. Smacznego!