Idealne ciasto ​​z jabłkami z budyniem i bitą śmietaną: Jeszcze nigdy nie jadłeś lepszego!

Chcę się z Wami podzielić tym fantastycznym przepisem na delikatne i fantastycznie smaczne ciasto ​​z jabłkami, które uwielbiają moje dzieci. Dużym jego plusem jest prostota wykonania, nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w deserowym świecie z łatwością z nim sobie poradzi!

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • Nadzienie jabłkowe:
  • 1 kg oczyszczonych jabłek
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Nadzienie budyniowe:

  • 700 ml mleka
  • 2 opakowania śmietankowego budyniu
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 300 ml bitej śmietany

Przygotowanie:

Jabłka zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem waniliowym.

Blachę wyłóż folią i rozprowadź na niej jabłka. Wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj wodę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do żółtek. Na koniec lekko wymieszaj z ubitymi białkami.

Równomiernie wylej ciasto na jabłka i włóż blachę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piecz około 20 min, indywidualnie w zależności od urządzenia. Ugotuj budynie według instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj masło z cukrem pudrem i dodaj do wystudzonego budyniu. Dokładnie wymieszaj.

Odwróć upieczony i ostudzony placek i usuń folię. Ostrożnie rozprowadź nadzienie budyniowe na jabłkach. Ubij  śmietanę i nałóż na warstwę budyniu. Wstaw do lodówki do momentu scalenia mas. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!