Proste i szybkie ciasto kakaowe z budyniem. Tak dobre że robię prawie co każdy weekend. Boski smak
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto kakaowe z budyniem. Przepis na pyszne ciasto również dla osób początkujących w kuchni.
Szybkie ciasto kakaowe z delikatną budyniową masą jest nie tylko smaczne, ale i bardzo proste w wykonaniu, dzięki czemu nadaje się do przygotowania przez osoby początkujące w dziedzinie domowych wypieków.
Składniki na ciasto:
- pół szklanki wody
- olej – 3/4 szklanki
- cukier 3/4 szklanki
- kakao – 5 łyżek
- mąka – 1,5 szklanki
- cukier 1/2 szklanki
- jajka 5 sztuk
- soda – jedna łyżeczka
- proszek do pieczenia jedna łyżeczka
Składniki na budyniową masę:
- mleko – 600 ml
- budynie bananowe – 2 sztuki
- masło – 250 g
- cukier 5 łyżek
Sposób przygotowania:
Wodę, olej, kakao i 3/4 szklanki cukru wymieszać, zagotować i odstawić do ostudzenia. Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać żółtka
Do ubitych z cukrem jajek dodać ugotowaną wcześniej masę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach, przez 40 minut po upieczeniu przekrawamy.
