Proste i szybkie ciasto kakaowe z budyniem. Tak dobre że robię prawie co każdy weekend. Boski smak

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto kakaowe z budyniem. Przepis na pyszne ciasto również dla osób początkujących w kuchni.

Szybkie ciasto kakaowe z delikatną budyniową masą jest nie tylko smaczne, ale i bardzo proste w wykonaniu, dzięki czemu nadaje się do przygotowania przez osoby początkujące w dziedzinie domowych wypieków.

Składniki na ciasto:

  • pół szklanki wody
  • olej – 3/4 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • kakao – 5 łyżek
  • mąka – 1,5 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • jajka 5 sztuk
  • soda – jedna łyżeczka
  • proszek do pieczenia jedna łyżeczka

Składniki na budyniową masę:

  • mleko – 600 ml
  • budynie bananowe – 2 sztuki
  • masło – 250 g
  • cukier 5 łyżek

Sposób przygotowania:

Wodę, olej, kakao i 3/4 szklanki cukru wymieszać, zagotować i odstawić do ostudzenia. Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać żółtka

Do ubitych z cukrem jajek dodać ugotowaną wcześniej masę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach, przez 40 minut po upieczeniu przekrawamy.

Ugotowany wcześniej budyń przetrzeć z masłem, kremem przełożyć ciasto. Wierzch udekorować według uznania.

error: Treść zabezpieczona !!