Jest, delikatny, kremowy, po prostu przepyszny. Sprawdza się, jako ciekawy przysmak na każdą okazję, Zarówno wystawne przyjęcia, jak i jako przekąska do kawy. A co ciekawe, do przygotowania nie potrzeba nawet piekarnika.
Przygotowanie trwa chwilę, ale da się je jeszcze bardziej uprościć. Przykładowo zastępując lukier, pokruszoną czekoladą, kakao lub wiórkami kokosowymi.
Zacząć należy od przygotowania kremu waniliowego. W tym celu gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. W osobnej misce, ubijamy śmietanę a następnie dodajemy ją do schłodzonego budyniu.
Wedle uznania można też dodać nieco cukru. Aby uzyskać lukier, mieszamy roztopione masło z ciepłym mlekiem, przesianym kakao oraz cukrem pudrem aż do uzyskania jednolitej masy.
Pierwszą warstwę stworzymy z ułożonych płasko herbatników. Następnie smarujemy je połową kremu i staramy się jak najbardziej wyrównać.
Następnie tworzymy analogiczną warstwę, czyli znów herbatniki a na nie druga połowa kremu. Całość zamykamy trzecią warstwą ciastek. Herbatniki można wcześniej sparzyć, ostudzoną kawą z odrobiną rumu. Na koniec pozostaje nam ostatnia warstwa, czyli lukier.