Ciasto marzeń – Wspaniały przepis na łatwy deser w kilka minut. Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz

Sądzę, że deser ten,  jest jednym z tych, które wyszły najsmaczniej z pośród wszystkich przygotowanych w moim życiu.

Jest, delikatny, kremowy, po prostu przepyszny. Sprawdza się, jako ciekawy przysmak na każdą okazję, Zarówno wystawne przyjęcia, jak i jako przekąska do kawy. A co ciekawe, do przygotowania nie potrzeba nawet piekarnika.

Przygotowanie trwa chwilę, ale da się je jeszcze bardziej uprościć. Przykładowo zastępując lukier, pokruszoną czekoladą, kakao lub wiórkami kokosowymi.

Do przygotowania potrzeba:

  • 600ml mleka
  • 220ml śmietany 30%
  • 450g herbatników
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

Dodatkowo

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka (należy je delikatnie podgrzać)
  • 200g cukru pudru

Przygotowanie:

Zacząć należy od przygotowania kremu waniliowego. W tym celu gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. W osobnej misce, ubijamy śmietanę a następnie dodajemy ją do schłodzonego budyniu.

Wedle uznania można też dodać nieco cukru. Aby uzyskać lukier, mieszamy roztopione masło z ciepłym mlekiem, przesianym kakao oraz cukrem pudrem aż do uzyskania jednolitej masy.

Składanie warstw:

Pierwszą warstwę stworzymy z ułożonych płasko herbatników. Następnie smarujemy je połową kremu i staramy się jak najbardziej wyrównać.

Następnie tworzymy analogiczną warstwę, czyli znów herbatniki a na nie druga połowa kremu. Całość zamykamy trzecią warstwą ciastek. Herbatniki można wcześniej sparzyć, ostudzoną kawą z odrobiną rumu. Na koniec pozostaje nam ostatnia warstwa, czyli lukier.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!