To świetne danie na co dzień i od święta. Pierogi można zamrozić, aby zrobić z nich wywar. Dzięki temu jest to szybkie i smaczne danie, idealne dla osób zapracowanych. Można je nadziewać farszem słodkim lub słonym.
Pierogi z mięsem, kapustą, grzybami, serem i szpinakiem. Każdy odkryje dla nich idealny smak. Dobre pierogi zaczyna się od ciasta. Musi być idealnie gładkie i nie może się kleić. Najlepszy polski przepis to ten najprostszy i najstarszy.
Do zrobienia najlepszych pierogów potrzebne są tylko cztery składniki. Wszystkie te składniki są dostępne w każdym domu.
Przygotowanie ciasta (tj. wymieszanie składników) nie powinno zająć więcej niż 20 minut. Po przesianiu mąki przez sito dodaj olej, sól i ciepłą wodę. Ciepła woda jest ważna, ponieważ zapobiega sklejaniu się ciasta. Ułatwia również formowanie i przyklejanie farszu.
Do ciasta można dodać jedno jajko, ale nie jest to zalecane. Mieszając składniki razem, uzyskamy elastyczne i miękkie ciasto, zarówno rękami, jak i łyżką. Ponieważ pod wpływem ciepła ciasto stanie się twardsze i bardziej elastyczne, mieszanie rękami jest szybsze i bardziej efektywne.
Podziel masę na małe kulki, a następnie rozwałkuj je cienko. Aby ciasto było wilgotne i łatwe do rozwałkowania, dobrze jest zawinąć kulki w folię. Po ugotowaniu polecam usmażyć pierogi na oliwie z oliwek, aby nadać im inny wymiar smaku.