Naturalnie ciasto i krem musimy przygotować osobno 🙂
Odstaw masło, aby zmiękło Dokładnie ubij jajka Dodaj miękkie masło do piany z jajek Po wymieszaniu dodaj także sól, sodę oraz mąkę (mniej więcej jedną piątą pozostaw do wałkowania) Ciasto dokładnie zagnieć i odstaw na mniej więcej kwadrans
W międzyczasie przygotuj masę: Utrzyj jajka z cukrem w małym garnku Zmieszaj z mąką i dolej zimnego mleka Garnuszek postaw na wolnym ogniu Nieustannie mieszając (najlepiej trzepaczką), doprowadź do wrzenia Kiedy krem zaczyna się gotować, zestaw go z kuchenki i pozostaw do ostudzenia
Ciasto podziel na kulki (mi zazwyczaj wychodzi 13-15) Rozwałkuj każdą kulkę z osobna Tak powstałe „naleśniki” usmaż na patelni (Uwaga! Na sucho! Nie dodawaj tłuszczu!) Brzegi placków warto wyrównać za pomocą głębokiego talerza (przykładamy do góry nogami i przycinamy)
Gotowe „naleśniczki” ułóż w formę tortu. Każdy z nich z osobna posmaruj kremem. Pozostałą częścią masy oblej naszego „Napoleona” od góry Zmiel orzechy za pomocą blendera Posyp nimi gotowe ciasto