Ten tort orzechowy jest znakomity, smakuje wyjątkowo. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Ten tort orzechowy jest znakomity, pasuję na wszystkie ważne uroczystości. A smakuje wyjątkowo!

To stosunkowo prosty przepis, jeśli chodzi o przygotowanie ciasta, jednak trzeba sobie zarezerwować trochę czasu na prace w kuchni. Warto się skusić by je przygotować na urodziny, czy inne święto. Na pewno warto!

Składniki:

Ciasto:

  • jaja – 8szt
    cukier – 160g
    orzechy włoskie mielone – 100g
    mąka – 160g

Krem:

  • jaja – 4szt
    cukier – 200g
    cukier waniliowy – 1 op.
    masło – 300g
    mleko – 50ml

Chrupiące orzechy włoskie:

  • cukier – 150g
    orzechy włoskie – 150g

Syrop:

  • woda – 200ml
    cukier – 2 łyżki
    rum – do smaku

Przygotowanie:

Ciasto:

Białka ubić z cukrem, ciągle mieszając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z orzechami i dodać na koniec mieszania.

Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy o średnicy 25 cm, wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piec. Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ciasto wystygnie, następnie przekroić je w dwóch miejscach, tak aby uzyskać trzy warstwy.

Krem:

Podgrzać mleko. Wymieszać jaja z cukrem i cukrem waniliowym, do tego dodać wcześniej przygotowane mleko.

Ogrzewać w kąpieli wodnej, tak aby krem zgęstniał. Następnie krem schłodzić. Miękkie masło rozmieszać mikserem, a potem dodawać po łyżeczce kremu jajecznego.

Chrupiące orzechy włoskie:

Cukier wsypać do rondelka, i dorzucić orzechy włoskie, dobrze wymieszać. Orzechy pozostawić na blaszce do ostygnięcia. Później rozdrobić je za pomocą blendera.

Pół przygotowanej porcji wymieszać z kremem, a drugą cześć zostawić do ozdobienia ciasta.

Syrop:

Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Aby cukier szybciej się rozpuścił można pogrzać w rondelku.

Krem podzielić na trzy części. Posmarować każdą warstwę ciasta syropem, a następnie kremem. Boki i górę również posmarować kremem.

Przed ułożeniem ciasta na talerzu należy powierzchnię przykryć 4 warstwami papieru do pieczenia, można też użyć folii.

Orzechami najpierw dekorować boki ciasta, później górę.

Przed podaniem ciasto powinno się trzymać przez min. 4 godziny w lodówce. Tak podane ciasto można podawać!

error: Treść zabezpieczona !!