Do miski należy wsypać szklankę cukru. Następnie ubić jajka z cukrem na gładką piankę po czym dodać olej oraz wodę. Składniki wymieszać ręcznie przy pomocy trzepaczki. Kolejnym etapem będzie dodanie przesianej mąki, skrobi, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego i kakao, po czym ponownie dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki na babkę i piec w temperaturze 170- 180 stopni Celsjusza, aż do uzyskania złocistobrązowego koloru. Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło, włóż wykałaczkę w ciasto, jeśli po wyciągnięciu jest sucha, oznacza to, że ciasto się upiekło.
Kolejnym etapem jest przygotowanie mieszanki. Do naczynia wsyp kawę oraz cukier i zalej gorąca wodą i mlekiem i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto się upiecze, pokrop je przyrządzoną mieszanką kawową. Ciasto można udekorować np. cukrem pudrem.