Ciasto snickers bez pieczenia – Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Kto z nas nie kocha klasycznych batoników z karmelem i orzechami, oblanych czekoladą? Ciasto inspirowane tym przysmakiem możemy przygotować w domu. 

Sprawmy rozkoszną przyjemność sobie i innym. Niepotrzebny jest nawet piekarnik!

Robimy krem

Potrzebne składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki,
  • 220 g skondensowanego mleka słodzonego,
  • 125 g twarogu,
  • 270 g zmielonych orzeszków ziemnych.

Śmietanę ubijamy w wysokiej misce na puszystą masę. Ubijamy dalej i jednocześnie dodajemy do niej mleko skondensowane. To samo robimy z twarogiem.

Nadal jeszcze trochę ubijamy. Gdy masa będzie jednolita, łączymy ją z orzechami, następnie odkładamy do lodówki.

Robimy spód

Potrzebne składniki:

  • 80 g masła,
  • 70 ml śmietany kremówki,
  • 470 g zmielonych herbatników,
  • 4 łyżki kakao.

Masło i śmietanę podgrzewamy w rondelku – do momentu uzyskania jednolitej masy bez grudek. W międzyczasie łączymy zmielone herbatniki z kakaowym proszkiem. Masło ze śmietaną wlewamy do suchych produktów.

Całość dobrze mieszamy – spód powinien być zwarty i równomierny. Dzielimy tę masę na dwie części – jedna z nich ląduje w foremce (najlepiej wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia).

A teraz pora na nasz pyszny krem. Rozsmarowujemy pierwszą warstwę na herbatnikowym spodzie, po czym przykrywamy ją pozostałą częścią ciasta. Znów nakładamy krem i wygładzamy wierzch. Ciasto chowamy do lodówki i zabieramy się za ostatni krok.

Robimy polewę

  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Śmietankę podgrzewamy. Czekoladę połamaną na kawałki wrzucamy do śmietanki i mieszamy. Polewa powinna być gładka, dlatego podgrzewamy ją i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Pozostawiamy na parę minut.

Voila!

Słodkie dzieło wyjmujemy z lodówki i oblewamy je czekoladową polewą. Zanim jednak nacieszymy się jego smakiem, pozwalamy mu wrócić do lodówki i czekamy minimum 2 godziny. Pyszności!

error: Treść zabezpieczona !!