Najprostszy plastyczny krem z ciasta twarogowego, pięknie pulchnego na zakwasie, a puszysty zakwas wymaga więcej czasu.
Zbliżają się Święta Wielkanocne, a wraz z nimi pieczenie kremu maślanego.
Szukasz jakiego ciasta zrobić to typowe ciasto? Mamy wskazówki dotyczące sprawdzonych przepisów, dzięki którym będziesz mógł cieszyć się doskonałymi smarowidłami.
Wielkanocne ciasto
Świąteczna pasta jest jednym z typowych symboli tradycyjnej kuchni wielkanocnej. Wypiek maślanki oznaczał zakończenie postu przed Wielkanocą , a znajdujący się zwykle na jej szczycie krzyż ma przypominać o ukrzyżowaniu Jezusa Chrystusa. Piekła w Białą Sobotę i przygotowania były bardzo dokładne. Zanim zaczęto ją spożywać, przynoszono ją do kościoła w celu konsekracji. Dopiero wtedy mógł udać się do stołu w jadalni.
Mazanec można kupić, ale domowy jest zawsze smaczniejszy. Ciasto często przypomina ciasto bożonarodzeniowe, jednak ma okrągły kształt i dlatego jest łatwiejsze w przygotowaniu. Ale mamy do wyboru kilka rodzajów ciasta.
Pasztet z ciasta drożdżowego
Tradycyjny mazurek przygotowujemy z ciasta zakwasowego. Dbamy o to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Z dobrze wyhodowanych drożdży przygotowujemy ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia w misce pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu i uformowaniu odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w misce lub na desce do krojenia.
Przykryj ponownie czystym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu. Ale ciasto nie może się przelewać. Prawidłowo wyrośnięte ciasto podwaja swoją objętość, jest gładkie, błyszczące i elastyczne. Gdy szturchniemy je palcem, ciasto natychmiast odskakuje.
Pasta pachnie gałką muszkatołową, skórką cytryny, masłem i ewentualnie mielonym koprem włoskim. Do środka wkłada się rodzynki, a na wierzch plastry migdałów. Można również posypać wierzch cukrem pudrem.
Pasta z twarogu
Ciasto twarogowe jest zwykle proste ze względu na szybkość przygotowania . Nie czeka na niego żadne podwyższenie. Jest popularny również ze względu na elastyczność, jaką osiąga właśnie twarożek. Kyprost zapewni proszek do pieczenia i ubite jajka. Ciasto można doprawić kandyzowaną skórką pomarańczową lub rodzynkami, najlepiej nasączonymi rumem.
Pasztet na zakwasie
Jeśli lubimy pieczywo na zakwasie, możemy spróbować mazanca w tym wariancie. Należy jednak wziąć pod uwagę, że w przeciwieństwie do drożdży zakwaszanie trwa dłużej i przygotowanie zajmuje więcej czasu. Ponadto ważna jest znajomość zasad wypieku na drożdżach.
Magazynowanie tłuszczu
Najlepszą opcją przechowywania tłuszczu jest ta, którą stosowały nasze babcie. Dlatego owiń ciasto ręcznikiem i przechowuj w temperaturze około 20°C. Zanim pokroimy pastę, należy ją dobrze wystudzić, w przeciwnym razie może się zważyć.