Mieszanka podstawowa:
Inne składniki:
Dodatkowo:
Na patelni roztop masło, oprósz mąką i podgrzej na małym ogniu cały czas mieszając, aż mąka zbrązowieje. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i stopniowo zacznij dodawać mleko. Pamiętaj o energicznym mieszaniu. Biały sos gotuj przez 3-4 minuty na bardzo małym ogniu. Odstaw garnek na bok. Sos musi ostygnąć, zajmie to około 10-15 minut.
Cukinię umyj i zetrzyj, odstaw na chwilę na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do sosu dodaj 4 żółtka i 60 gram startego sera. Cukinię odciśnij w dłoniach i dodaj także do mieszanki, doprawiając ją białym pieprzem.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Porcjami dodawaj je do miski z pozostałymi składnikami. Mieszaj delikatnie, aby mieszanina pozostała puszysta.
Włóż do wysmarowanej i posypanej bułką tratą blachy do pieczenia. Posyp serem, przykryj plastrami masła i upiecz. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Życzę smacznego!