Jogurt, trochę mąki, dwa jajka i już masz przepyszny deser jak z pobliskiej cukierni.

Kruche, delikatne ciasto z mąki, tylko z dwóch jaj i jogurtu, swym wyśmienitym smakiem i recepturą nasyci niejednego łasucha.

Sposób przygotowania nie wymaga posiadania ogromnych zdolności kulinarnych, wręcz przygotować tak smaczny deser oraz zachwycić nim gości może każda osoba gustująca w słodkich wypiekach.

Potrzebne będą ciasto i jogurtowe nadzienie. 

Składniki na ciasto:

  • proszek do pieczenia – 1 opakowanie
  • 70 ml masła roztopionego
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 dag mąki pszennej
  • skórka cytryny lub lionki
  • 2 żółtka

Składniki na wyrób nadzienia:

  • 400 g waniliowego jogurtu
  • 2 białka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Do miski dodajemy dwa żółtka, a także cukier, dokładnie mieszając.

Następny krok, to dodanie roztopionego masła do miski, ponownie mieszając dodane pierwsze składniki.

Następnie, gdy to wszystko razem wymieszamy, dodajemy do miski mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz startą skórkę z cytryny lub limonki.

Wszystkie te składniki należy dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy ciasta. Po uzyskaniu gładkiego ciasta, dzielimy ciasto na dwie połowy, owijamy w spożywczą folię i wstawiamy na 30 minut do zamrażarki.

Po trzydziestu minutach wyjmujemy ciasto z folii i formę przykrywamy papierem do pieczenia. Na dnie zrobionej formy układamy pierwszą połówkę ciasta. Teraz robimy krem.  Do miski wbijamy białka z jaj, dodajemy cukier, a później ubijamy to na sztywną pianę.

Zaś do drugiej miski wlewamy jogurt waniliowy, wsypujemy 50 gram mąki, i dokładnie mieszamy składniki z ubitymi białkami.  Przygotowaną masę równomiernie rozprowadzamy w formie, a drugą startą połową ciasta przykrywamy wyrobiony krem.

Gdy krem mamy przykryty, do piekarnika wkładamy ciasto i przez 30 minut pieczemy w temperaturze 180°C.  Smacznego ciasta!

error: Treść zabezpieczona !!