Nawet teściowa poprosi o przepis: Szybkie ciasto z patelni – wyjątkowo proste i pyszne.
Przepis na to ciasto z patelni jest wyjątkowo prosty.
Unikalna receptura sprawia, że nawet najbardziej zapracowane gospodynie domowe znajdą na nie czas: ciasto nie wymaga bowiem ani użycia piekarnika ani wałka czy stolnicy. Wystarczy jedynie miska, mikser i patelnia. Sprawdź sama, jakie to proste.
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna: 150 gram
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- cukier: 150 gram
- mleko: 180 ml
- jajka: 3 sztuki
- cukier waniliowy: 1 opakowanie
- olej roślinny: 70 ml
Składniki na krem:
- skondensowane mleko: 200 gram
- kwaśna śmietana: 400 gram
- orzechy włoskie: 100 gram
- suszone śliwki: 100 gram
- czekolada do dekoracji
Wykonanie:
Wbij do miski jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Całość ubijaj mikserem przez około 4 minuty. Mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do miski z masą. Wymieszaj składniki mikserem na niskich obrotach.
Mleko wymieszaj z olejem. Wlej mieszankę do ciasta, ponownie wymieszaj mikserem. Wlewaj ciasto chochelką na rozgrzaną patelnię, rozprowadź je równomiernie na całości. Smaż naleśniki na małym ogniu z dwóch stron, aż uzyskają złocisty kolor. Odłóż je do ostygnięcia pod przykryciem, aby cały czas były miękkie.
Orzechy włoskie podsmaż na suchej patelni. Następnie posiekaj je drobno nożem lub zblenduj. Suszone śliwki pokrój na jak najmniejsze kawałki. Przygotuj krem: do miski wlej skondensowane mleko, dodaj połowę porcji kwaśnej śmietany. Wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem. Dodaj pozostałą śmietanę i wymieszaj. Krem jest gotowy.
Na talerzu do serwowania układaj naleśniki. Każdy z nich smaruj warstwą kremu, posypując go orzechami i kawałeczkami śliwek.
Kiedy naleśniki się skończą, posmaruj boki ciasta cienką warstwą kremu i posyp go orzechami. Ciasto powinno odstać w lodówce 3-4 godziny. Po tym czasie posmaruj wierzch ciasta pozostałym kremem, posyp startą czekoladą.
Ciasto jest gotowe do podania gościom.
Ten naleśnikowy tort jest wyjątkowo delikatny i smakuje wybornie. Każdy kęs dosłownie roztapia się w ustach, a połączenie smaku suszonych śliwek i orzechów dodaje mu wyrafinowania.