To ciasto z kwaśnej śmietany jest tak pyszne, że z pewnością nie zrobisz ich tylko na karnawał: Najlepsze chruściki na świecie gwarantowane.
Chruściki są nieodłączną częścią karnawałowego okresu w naszej rodzinie.

Próbowałam kilku przepisów, ale zawsze będę wracać do tego od mojej mamy – fanki kwaśnej śmietany. Są fantastycznie miękkie, puszyste i chyba nie mają konkurencji.

Spróbuj i przekonaj się, jaki odniosą sukces w Twoim domu. 🙂
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 70 g margaryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 żółtka
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki rumu
- sól
- skórka cytrynowa
- olej do smażenia
Do posypania:
- cukier puder
Przygotowanie:

Przygotowanie tego ciasta jest naprawdę bardzo proste, wystarczy przygotować jedną dużą miskę. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Kładziemy na drobno posypanej mąką desce. Dobrze wyginamy ciasto. Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i gładkie.

Rozkładamy i kroimy na prostokąty. W każdym prostokącie wycinamy dziurki na środku. Przekręcamy jeden koniec przez wycięty otwór w łuk.
