Niezwykle smaczne ciasto zemsta teściowej – połączanie kruchego ciasta z odrobiną wiśniowej kwaśności i puszystą śmietanką.

Cześć wszystkim! Znacie może ciasto o nazwie Malinowa Chmurka? Zemsta Teściowej jest bardzo podobna.

Te dwa ciasta różnią w zasadzie tylko rodzajem owoców, które zostały użyte. Może zastanawiałeś się kiedyś skąd taka nazwa? Już biegnę z odpowiedzią. Pewna kobieta, która piekła to ciasto, kawałek, którym poczęstowała swojego zięcia nie wydrylowała wiśni.

Tak powstała nazwa Zemsta Teściowej.

Ten przepis to połączenie kruchego ciasta, galaretki, płatków migdałowych, owoców oraz bitej śmietany. Ze względu na swoją kruchość polecamy jeść go łyżeczką lub widelcem. Tyle informacji, przechodzimy do przepisu.

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek

Wszystkie składniki połącz ze sobą i wyrób ciasto. Podziel je na 2 równe kawałki i włóż do lodówki na 30 minut.

Teraz będziemy potrzebować brytfanki o wymiarach 25x36cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie rozłóż wcześniej schłodzoną jedną część ciasta.

Nakłuj ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto około 30-35 minut. Po upieczeniu studzimy.

Składniki na ciasto z bezą migdałową:

  • druga część ciasta
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g płatków migdałowych

Ubij białka na sztywno dodając cukier puder. Na brytfance rozłóż ciasto. Następnie równomiernie rozprowadź ubitą masę.

Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Upiecz w piekarniku rozgrzanym na 170 stopni przez około 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy.

Składniki na warstwę wiśniową:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka soku wiśniowego (lub 5 łyżek syropu wiśniowego wymieszane w szklance gorącej wody)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 400 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)

Wymieszaj galaretki i żelatynę w gorącej wodzie z sokiem wiśniowym. Zostaw do wystygnięcia. Do ostudzonej, płynnej galaretki dodajemy wiśnie.

Wszystko mieszamy bardzo uważnie, ponieważ masa może szybko zgęstnieć. Przed zastygnięciem musimy ja wylać na ostudzone, kruche ciasto.

Warstwa śmietanowa:

  • 500 ml kremówki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki żelatyny, rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody

Śmietankę zmiksuj na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Teraz połącz ze sobą wszystkie warstwy i pyszne ciacho gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!