Zgniły pień – to ciasto zaskoczy gości przepysznym smakiem. Zaskoczy Twoich gości

Zgniły pień – intryguje nazwą i smakuje gościom!

Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Smakuje bardzo dobrze, tak dobrze, że na pewno będzie częściej gościć u Ciebie w domu.

Nie można się oprzeć mieszance surowych owoców i orzechów. Ciasto wygląda tak dobrze, że nawet jeśli nie jesteś fanem suszonych owoców, to skusisz się chociaż na jeden kawałek! Na pewno nie pożałujesz.

Składniki:

  • 750 ml kwaśnej śmietany
  • 350 g cukru
  • 1 jajo
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g rodzynków
  • 150 g suszonych moreli
  • 150 g suszonych śliwek
  • 50 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Wymieszaj 250 ml śmietany, 150 g cukry i jajo. Następnie, dodawaj porcjami mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto na blacie, włóż ciasto do lodówki na godzinę.

W czasie kiedy ciasto jest w lodówce przygotuj nadzienie. Każdy rodzaj suszonych owoców włóż do osobnej miski i zalej wrzątkiem na 15 minut. Następnie zblenduj każdy rodzaj owoców dodając po 25 g cukru.

Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 6 równych części i każdą z części rozwałkuj na około 2 -3 mm.

Każdą posmaruj wcześniej przygotowanym nadzieniem: 2 łyżkami śliwek, 2 łyżkami moreli i dodaj  2 łyżki rodzynek. Zwiń w rulon.

Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem, ułóż na niej rolki ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Podczas, gdy ciasto znajduje się w piekarniku, z pozostałej śmietany i cukru ubij bitą śmietanę.

Lekko wystygnięte rulony pokrój na pasma około 3 cm. Formę do pieczenia przykryj folią spożywczą i posmaruj 3 łyżkami bitej śmietany.

Następnie ułóż pionowo warstwę rulonów w formie, posmaruj bita śmietaną i dołóż 2 kolejne warstwy. Tak ułożone ciasto wstaw do lodówki na 8-10 godzin.

Udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto możesz polać kremem czekoladowym, kakao lub innym rodzajem orzechów.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!