ZgniÅ‚y pieÅ„ – to ciasto zaskoczy goÅ›ci przepysznym smakiem. Zaskoczy Twoich goÅ›ci
ZgniÅ‚y pieÅ„ – intryguje nazwÄ… i smakuje goÅ›ciom!
Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Smakuje bardzo dobrze, tak dobrze, że na pewno będzie częściej gościć u Ciebie w domu.
Nie można się oprzeć mieszance surowych owoców i orzechów. Ciasto wygląda tak dobrze, że nawet jeśli nie jesteś fanem suszonych owoców, to skusisz się chociaż na jeden kawałek! Na pewno nie pożałujesz.
Składniki:
- 750 ml kwaśnej śmietany
- 350 g cukru
- 1 jajo
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mÄ…ki pszennej
- 150 g rodzynków
- 150 g suszonych moreli
- 150 g suszonych śliwek
- 50 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Wymieszaj 250 ml śmietany, 150 g cukry i jajo. Następnie, dodawaj porcjami mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto na blacie, włóż ciasto do lodówki na godzinę.
W czasie kiedy ciasto jest w lodówce przygotuj nadzienie. Każdy rodzaj suszonych owoców włóż do osobnej miski i zalej wrzątkiem na 15 minut. Następnie zblenduj każdy rodzaj owoców dodając po 25 g cukru.
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 6 równych części i każdą z części rozwałkuj na około 2 -3 mm.
Każdą posmaruj wcześniej przygotowanym nadzieniem: 2 łyżkami śliwek, 2 łyżkami moreli i dodaj 2 łyżki rodzynek. Zwiń w rulon.
Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem, ułóż na niej rolki ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Podczas, gdy ciasto znajduje się w piekarniku, z pozostałej śmietany i cukru ubij bitą śmietanę.
Lekko wystygnięte rulony pokrój na pasma około 3 cm. Formę do pieczenia przykryj folią spożywczą i posmaruj 3 łyżkami bitej śmietany.
Następnie ułóż pionowo warstwę rulonów w formie, posmaruj bita śmietaną i dołóż 2 kolejne warstwy. Tak ułożone ciasto wstaw do lodówki na 8-10 godzin.
Udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto możesz polać kremem czekoladowym, kakao lub innym rodzajem orzechów.