Poznaj sekret najszybszego deseru, który oczaruje Twoje kubki smakowe – potrzebujesz tylko 30 minut i kilku składników: kakao, mascarpone, śmietana, czekolada.

Crying Cake to niezwykły deser.

Jego tajemnica tkwi w wilgotnym biszkopcie i aromatycznym kakao, co czyni to ciasto fantastycznym wyborem. Każdy miłośnik słodkości będzie zachwycony jego apetycznym wyglądem.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Cukier: 80 g
  • Cukier waniliowy: 1 opakowanie
  • Mąka: 140 g
  • Proszek do pieczenia: 1 opakowanie
  • Kakao: 10 g
  • Olej: 60 ml
  • Mleko: 60 ml
  • Jajka: 2 sztuki

Składniki na krem:

  • Mascarpone: 250 g
  • Cukier: 80 g
  • Śmietana 30%: 400 ml
  • Cukier waniliowy: 2 torebki

Polewa czekoladowa:

  • Śmietana 30%: 200 ml
  • Czekolada: 100 g

Do nasączenia biszkoptu:

  • Mleko: 80 g
  • Kakao: 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania:

  1. Rozpocznij od ubicia jajek, następnie dodaj mleko i olej i ponownie wymieszaj. W kolejnym kroku dodaj resztę składników ciasta.
  2. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Połącz kakao z gorącym mlekiem i polej nim upieczony biszkopt, następnie pozostaw do ostygnięcia.
  5. Ubij śmietanę z mascarpone, cukrem zwykłym i waniliowym. Rozsmaruj krem na cieście i odłóż w chłodne miejsce na 10 minut.
  6. Przygotuj polewę czekoladową, roztapiając czekoladę w gorącej śmietanie i polej nią ciasto.
  7. Schładzaj ciasto w lodówce przez 4 godziny.

Smacznego życzy autor przepisu!

error: Treść zabezpieczona !!