Cukinia zapiekana z serem i cebulą – Gwarancja, że zniknie z twojego stołu szybciej niż zdążysz mrugnąć.
Zapiekanka z cukinii z serem i cebulą to danie, które przygotujesz, łącząc cukinię, ser i cebulę smażoną, w piekarniku. Jest to potrawa wegetariańska, charakteryzująca się niską zawartością niepotrzebnych kalorii.

Składniki:
- 2 jajka
- 2 cukinie
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek, według potrzeb
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
- słodka papryka mielona, do smaku
- 1 kostka bulionu warzywnego lub do gustu
- 130 g niskotłuszczowego białego jogurtu
- 150 g żółtego sera o niskiej zawartości tłuszczu
Sposób przygotowania:
Zacznij od obrania cukinii i pokrojenia jej w plasterki. Następnie, w misce, przypraw cukinię solą, pieprzem, papryką i rozdrobnionym bulionem warzywnym lub ziołami. Oddzielnie, na patelni z odrobiną oliwy, zeszklij pokrojoną cebulę. W misce ubij jajka, dodaj do nich jogurt, sól, zmiażdżony czosnek i dokładnie wymieszaj.

W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry cukinii, na nich rozprowadź zeszkoloną cebulę, a całość zalej mieszanką jajek i jogurtu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut. Po tym czasie posyp wierzch startym serem i piecz jeszcze przez 10 minut.
