Marynowana cukinia powala na kolana. Słodko-kwaśny smak, pikantna marynata. Rewelacyjny smak

Jesienne warzywa kuszą, by zamknąć je w słoikach i zachować ze sobą na zimę.

Cukinia jest doskonałym warzywem do tworzenia przekąsek i sosów. Koniecznie sprawdź, jak możesz zrobić przepyszny sos z cukinii, pomidorów i papryki.

Składniki:

  • 3 kg jędrnych cukinii
  • 2 kg czerwonej papryki
  • 2 kg pomidorów
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml octu spirytusowego
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 główki czosnku

Sposób wykonania:

Wszystkie warzywa dokładnie opłucz. Obierz cebule i czosnek. Cukinie pokrój w grubsze plasterki. Pomidory i cebulę w ćwiartki. Wszystkie wymienione warzywa przepuść przez maszynkę do mięsa lub zblenduj. Posiekaj natkę pietruszki i wraz ze zmiksowanymi warzywami wstaw na patelnię.

Paprykę pozbaw gniazd nasiennych, wytnij białe części, pokrój w drobną kostkę. Dodaj do masy na patelni i całość zagotuj. Do ciepłego purée z warzyw dosyp sól, cukier i wlej olej. Wszystko dokładnie wymieszaj, by cukier dobrze się rozpuścił. Zmniejsz ogień, gotuj jeszcze przez około 20 minut (lub dłużej, by wyparowało jak najwięcej wody). Pod koniec gotowania dodaj ocet.

Gotowy produkt przekładaj do dobrze wyparzonych słoiczków. Zakręć najmocniej, jak tylko możesz, postaw do góry dnem i przykryj ściereczką. Następnego dnia sprawdź, czy wieczka są wklęsłe. Jeśli tak, słoiki możesz przenieść w chłodne i ciemne miejsce.

Tę pyszną pastę z cukinii możesz stosować na wiele sposobów. Sprawdzi się jako sos, dodatek do leczo, a nawet zamiennik dla tradycyjnego keczupu.

error: Treść zabezpieczona !!