Cukinia w cieście – Pyszna przekąska. Każdy ją pokocha. Podziękujesz mi za ten przepis.
Zawsze myślałam o cukinii jak o zwykłym, mało wyrazistym warzywie, aż do czasu gdy poznałam ten przepis.
Lato jest idealną porą aby uzupełniać poziom witamin w naszym ciele. A czy jest na to prostszy sposób niż dzięki jedzeniu warzyw i owoców? Oczywiście jedząc cały czas zwykłe warzywa może nam się to znudzić. Dlatego przygotowałam dla Was ten przepis. Jest to danie, które idealnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska w ciągu dnia. Dzięki wyrazistemu smakowi zachwyci każdego, kto tylko go spróbuje!
Składniki:
- 2-3 sztuki cukinii
- 1-2 jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- mąka pszenna do zagęszczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię obierz oraz pokrój ją w plastry (1 cm grubości). Czosnek przeciśnij przez praskę bądź drobno posiekaj. Do cukinii dodaj sól, pieprz i czosnek
Ciasto:
Do jogurtu wbij jajko oraz dodaj sól. Zagęść ciasto aż do konsystencji takiej jak na naleśniki. Cukinię mocz na przemian w mące oraz cieście. Smaż na rozgrzanym oleju, po obu stronach na złoty kolor.
