Mimo, iż do tej pory prym wiodły ogórki czy papryka, coraz częściej marynujemy inne warzywa. Nową królową jesieni jest cukinia. Pośród wielu przepisów chcę Ci polecić wyjątkowy: cukinia marynowana z sosem pomidorowym.
Marynata użyta do tego przetworu nada cukinii lekko pikantny smak ale nie pozbawi warzywa chrupkości. Postępując według tych wytycznych wykonasz pyszną przekąskę, a prostota jej wykonania sprawi, że receptura ta na stałe zagości w Twoim domu.
Z podanych niżej składników wystarczy na wypełnienie czterech słoików po pół litra każdy. Jeśli chcesz wykonać ich więcej, zwiększ proporcje w zależności od potrzeb.
Przygotuj sobie wcześniej, w miseczkach wszystkie składniki. Cukinię umyj, i dokładnie osusz. Pokrój w około 8 centymetrowe paski (słupki).
Do poszczególnych słoików wsadź ząbek czosnku, gałązkę zielonego koperku, po jednym liściu czarnej porzeczki i wiśni oraz po trzy ziarna ziela angielskiego. Na koniec wsadź do słoików niezbyt dużo pokrojonej papryczki chili.
Do tak przygotowanych słoików wkładaj cukinię, aż wykorzystasz każde wolne miejsce. Tak przygotowane warzywa zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
Całość pogotuj chwilę. Następnie odlej wodę ze słoików, i do każdego dodaj jedną łyżkę solową octu. Całość zalej przygotowaną, gorącą marynatą.
Zakręć mocno słoiki i odstaw do góry dnem. Aby opóźnić ich stygnięcie, możesz też owinąć je ścierką lub małym kocem.