O dziwo, matyjasy z cukinii smakują prawie jak prawdziwe. Według naszego przepisu przygotujesz je łatwo i w kilka minut

Zastanawiasz się, jak inaczej przetworzyć cukinię? A lubisz matyjasy? Ten marynowany specjał to jedna z popularnych przystawek rybnych.

Ale jeśli nie przepadasz za rybą, bez problemu przygotujesz ten przysmak w wersji warzywnej. Wspomniana przed chwilą cukinia jest dla nich idealna. Ponadto jest to doskonały sposób na przetworzenie tego popularnego letniego warzywa w niecodzienny sposób.

Jak przetwarzać cukinię?

Kiedy nadchodzi sezon na cukinię, wielu się cieszy, ci bardziej odnoszący sukcesy hodowcy, których cukinia osiąga przyzwoite rozmiary, ale panikują i zastanawiają się, jak przetworzyć cukinię. Na szczęście cukinia ma jedną zaletę – można ją wykorzystać do wielu dań.

Nadają się do mieszanek warzywnych, sosów, można z nich zrobić dietetyczne spaghetti i lekkie placki ziemniaczane. Cukinia jest również idealna do marynowania. Jedną z opcji przetwarzania ich na później są te matyjasy z cukinii.

Jak wybrać odpowiednią cukinię?

Na matyjasy z cukinii najlepsze są młode cukinie, te mniejsze, które są pięknie soczyste i delikatne, a do tego pozbawione pestek i rozwiniętego rdzenia. Spróbuj także cukinii pod kątem goryczy, zanim zaczniesz je przetwarzać. Mogą one spowodować poważne problemy zdrowotne. W dodatku nie trzeba nawet obierać młodej cukinii, wystarczy skrobaczką pokroić w plasterki lub cienkie paski. ¨

error: Treść zabezpieczona !!