Czy kiedykolwiek próbowałaś smażonej cukinii z serem: Koniecznie wykonaj ten przepis.

Smażona cukinia to jedno z najsmaczniejszych dań lata, które można przygotować na wiele sposobów. Dziś pokażemy Wam bardzo pyszny przepis na smażoną cukinię z serem, który jest nie tylko łatwy i szybki w przygotowaniu, ale także nieopisanie pyszny.

W czym tkwi sekret wyjątkowego smaku?

Do bułki tartej można dodać dowolny ser, który lubi rodzina, my lubimy sery o nieco bardziej smaku, np. parmezan. Z tej ilości zrobisz całkiem sporą porcję, ale nie martw się, szybko zniknie z talerza.

W ten sposób bułka tarta jest znacznie bardziej chrupiąca, dlatego wszyscy tak bardzo ją lubią. Możesz podać tę cukinię samą lub podać ją z dressingiem lub lekką letnią sałatką.

Składniki:

  • 4 cukinie
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 100 g sera

Przygotowanie:

Odetnij końce cukinii.

Pokrój każdy kawałek na plasterki o grubości około pół centymetra. Wszystkie plastry dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut.

W międzyczasie przygotujemy składniki do polewy. W jednej misce wymieszaj bułkę tartą z mąką. Jajka ubić z papryką i serem.

Najpierw w jajku posmaruj plastry cukinii. Następnie w mieszance bułki tartej. Podgrzej olej na patelni.

Smażyć plastry cukinii na złoty kolor z obu stron. Niech kapie na serwetkę.

Możemy podawać. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!