Poznaj nowy sposób przygotowania cukinii w piekarniku. Przepis na pyszną przekąskę, którą każdy polubi

Nie wiesz czym uraczyć gości? Twoi bliscy mają dosyć nudnych kotletów i tych samych przepisów? Poznaj nowy sposób przyrządzania dobrze znanych Ci warzyw.

Przygotuj cukinię w zupełnie innej odsłonie. Wykorzystaj ten przepis zarówno podczas serwowania obiadu, kolacji czy pysznej przekąski na przyjęcie lub rodzinną imprezę. Przyrządzenie jej jest banalnie proste, czas gotowania krótki, a walory smakowe – oceń Ty.

Składniki potrzebne do wykonania dania z cukinii

  • 2 cukinie,
  • 1 cebula,
  • marchew,
  • koperek,
  • czosnek.
  • starty żółty ser,
  • śmietana,
  • majonez,
  • przyprawy, które dodadzą aromatycznego smaku.

Sposób przygotowania

Przygotowanie tego rodzaju przepisu jest niezwykle proste, Oto wszystkie czynności, które należy wykonać po kolei.

Pokrojenie cukinii w plasterki o grubości około 1 cm,

Wyłożenie blachy papierem do pieczenie, a kolejno rozłożenie na niej pojedynczych plasterków warzywa,

Wykonanie w oddzielnym naczyniu mieszanki ze startej marchewki, wiórków sera żółtego, zmiażdżonego czosnku, majonezu, śmietany i przypraw,

Wyłożenie farszu na kawałki cukinii,

Umieszczenie przekąski w nagrzanym do 180 stopni piekarniku – na około 20 minut.

Farszy do potrawy można również wzbogacić o ulubione składniki np. szynkę, kurczaka, kiełbaskę czy boczek. Przekąskę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

error: Treść zabezpieczona !!