Idealny przepis dla zabieganych: tak dobrego ciasta jeszcze nie jedliście. Soczyste plastry cukinii w specjalnym cieście.

Idealny przepis dla zabieganych lub gdy nie lubisz spędzać dużo czasu na gotowaniu, z ulubionymi dodatkami lub podane same sprawdzą się nie tylko na obiad ale również przepyszną kolację.

 

Możesz zabrać je do pracy lub spakować dzieciom na pożywne drugie śniadanie. Świetny sposób, by zachęcić dzieciaki do jedzenia warzyw, takie danie na pewno im zasmakuje.

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pieprz czarny (mielony) do smaku
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, obieramy i kroimy na plastry około 1 cm grubości, rozbijamy delikatnie jak kotlety, doprawiamy według uznania i obtaczamy w mące.

Przygotowujemy masę jajeczną ubijając jajka z mlekiem.

Cukinię zanurzamy w masie i obtaczamy w bułce tartej. Przygotowane warzywo chłodzimy przez 10 minut w lodówce, dzięki temu podczas smażenia panierka nie odpadnie. Cukinie smażymy na rozgrzanym maśle lub oleju na złoty kolor.

Kotleciki świetnie smakują z sosem śmietanowo-ziołowym: miseczce mieszamy śmietanę 12%, czosnek, sól i ulubione zioła. Smacznej zabawy!

error: Treść zabezpieczona !!